fbpx

Pigment

Pigment

Pigmentvlekken zijn donkere, platte ophopingen van pigmentcellen (= melanocyten) in de huid. Pigmentvlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen maar ze ontstaan voornamelijk op lichaamsdelen die blootgesteld zijn aan de zon. Zoals het gelaat, de handen maar ook de onderbenen en armen. Helaas kunnen er ook pigmentvlekken ontstaan tijdens de zwangerschap. Dan wordt het melasma genoemd (zwangerschapsmasker).

Pigmentvlekken kunnen met laser/IPL worden behandeld. Bij de behandeling van pigmentvlekken is de donkere verkleuring (het pigment) in de huid de chromofoor. De energie zal zich richten op het pigment in de huid. Door de verhitting van het pigment zal het pigment kapot gaan, en zal de donkere verkleuring van de huid worden verminderd.

Na een laserbehandeling van de huid

Net na een laserbehandeling voelt uw huid wat branderig aan. Om dit te verhelpen en om de huid sneller te laten genezen, smeert de arts de behandelde plekken in met een verzachtende crème. De huid kan 1 à 2 dagen rood zijn. Die roodheid verdwijnt over het algemeen na zes tot twaalf weken. U kunt in die periode, als u wilt, een camouflerende make-up gebruiken. De eerste drie maanden na de laserbehandeling mag de behandelde huid niet aan zonlicht (of de zonnebank) worden blootgesteld, want dan kunt u pigmentvlekken krijgen.

Risico’s en complicaties

Lasertherapie geeft een duidelijke verbetering van de kwaliteit van de huid, maar u moet geen perfectie verwachten. Soms kunnen er als gevolg van lasertherapie pigmentafwijkingen optreden in de behandelde huid. Hypopigmentatie (minder pigment) komt veel voor (afhankelijk van het type huid meer of minder), hyperpigmentatie (meer pigmentvorming) komt veel minder vaak voor. Uw plastisch chirurg kan u hier over inlichten. Bij een te diepe behandeling kunnen littekens ontstaan.

Het ook mogelijk dat het esthetisch resultaat u tegen valt omdat u er andere verwachtingen van had; bespreek dit altijd met uw behandelend specialist. Naast alle genoemde aandachtspunten krijgt u tijdens de behandeling een bril op ter bescherming van de ogen.

Afspraak maken